Η μεγάλη αλλαγή συνέβη το 2008. Είναι η χρονιά που ήρθαν τα πάνω-κάτω. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε σταμάτησε να υπάρχει τότε. Σήμερα τίποτα δε βγάζει νόημα και ζούμε τους μετασεισμούς εκείνου του τεράστιου σεισμού, τσουνάμια που μεταμορφώνονται, που παίρνουν διάφορες μορφές.

Η αντίδραση, το σημερινό αποπροσανατολισμένο κίνημα κατά της λιτότητας, είναι αναχρονισμός. Επιζητεί μια επιστροφή στον πριν το 2008 κόσμο, με απουσία κάθε αλλαγής και χωρίς κατανόηση των αιτιών της κρίσης. Είναι συνδεδεμένο με έναν βαθύ, επίμονο συντηρητισμό που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, του οποίου ο μόνος στόχος είναι να την κρατήσει κλειστή, καταπιεστική και κατασταλτική προς τον εκσυγχρονισμό. Είναι μέρος μιας μακροχρόνιας οπισθοδρομικής κουλτούρας, ικανής να προβάλλει αντιστάσεις στην Ελλάδα που βλέπει στο μέλλον.

Όμως παρά αυτές τις ιστορικές προσπάθειες να σταματήσει ο εκσυγχρονισμός της χώρας, βλέπουμε ότι το τείχος δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι μπορεί να γκρεμιστεί. Υπάρχει μια συνεχής κατάσταση διαζυγίου μεταξύ του απλού κόσμου και των ελίτ. Δεν νιώθουμε ότι οι θεσμοί λειτουργούν το ίδιο για όλους. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να ξαναγράψουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, να αναπτύξουμε μια νέα συναίνεση, ικανή να ξεπεράσει τη Μεταπολίτευση και το μη βιώσιμο σύστημα που μας έφερε εδώ.

Προκειμένου να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να φανταστούμε τι χώρα θέλουμε. Αρχίζει με τις λέξεις, τα σύμβολα, τον τρόπο που επικοινωνούμε και καινούριους τρόπους σκέψης και δράσης. Εγείροντας τα θέματα εκείνα που πραγματικά έχουν σημασία για τους περισσότερους ανθρώπους που θα ζήσουν τις επόμενες δεκαετίες.

Στους δρόμους επαναλαμβάνεται επίμονα αυτό το «αρκετά βάσανα, φτάνει». Η Ελλάδα όμως δεν είναι ακόμα βιώσιμη και σίγουρα θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα θυμού. Αυτή πιθανόν να είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Είμαστε απλοί άνθρωποι, άνθρωποι σαν εσένα: άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί για να διαβάσουν, για να πάνε στη δουλειά τους ή για να ψάξουν για δουλειά, άνθρωποι με οικογένεια και φίλους˙ άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα για να ζήσουν και να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω τους και που απλά ψάχνουν για μια ευκαιρία και τίποτε παραπάνω. Κάποιοι από εμάς έχουν ξεκάθαρα διαμορφωμένη ιδεολογία, κάποιοι άλλοι είναι απολιτικοί… αλλά όλοι μας πήραμε μια απόφαση: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ.

Το «Προχωράμε» είναι ένα εργαλείο οργάνωσης και συμμετοχής των πολιτών, που ξεκινήσαμε, διότι γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές δεν θα έρθουν από μόνες τους. Θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν δημόσιο χώρο όπου θα μπορούμε ισότιμα να συνδιαλεγόμαστε για την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Αν θέλεις να γνωρίσεις νέο κόσμο και να μοιραστείς τις ιδέες σου σε περιμένουμε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 19:00, στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Σημείο συνάντησης, άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.

 

https://www.facebook.com/events/1712301005756937/

Advertisements