ΡΩΜΗ. Ο Μπέπε Γκρίλο, ο αναρχικός κωμικός, ιδρυτής του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, μπορεί να μην εμφανίζεται πλέον στις ιταλικές πλατείες, αλλά ο σχηματισμός κατόρθωσε να επιβιώσει της αποχώρησης του ηγέτη του. Ο λαϊκισμός του τρόμαξε πολλούς από τους ψηφοφόρους του που εγκατέλειψαν το κόμμα, με αποτέλεσμα όμως την ωρίμανσή του και όχι την αποσύνθεσή του. Ανοιξε έτσι ο δρόμος για μια σοβαρή μεταρρύθμιση του σχηματισμού, που είναι πολύ πιθανό να φτάσει αυτήν την Κυριακή μέχρι το δημαρχείο της Ρώμης. Η υποψήφια του κινήματος, Βιρτζίνια Ράγκι, η 37χρονη δικηγόρος, απέχει παρασάγγας από τον Γκρίλο κι ενώ δεν έχει εγκαταλείψει το αντισυστημικό μήνυμά του, η καμπάνια της επικεντρώνεται σε καθημερινά προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, όπως οι αστικές συγκοινωνίες και τα σκουπίδια. Πολλές από τις ιδέες του κόμματος έχουν απήχηση σε αριστερούς και δεξιούς ψηφοφόρους, κάτι που διαφοροποιεί το κόμμα από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το ισπανικό Podemos ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Κι έτσι το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα του ανώτατου θώκου στον δήμο Ρώμης, αφού η Ράγκι τερμάτισε δεύτερη μετά τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι στον πρώτο γύρο των εκλογών. Οι επιφυλάξεις ήταν μεγάλες όταν ο 67χρονος Γκρίλο ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, αφού η προσωπικότητά του έμοιαζε άμεσα συνυφασμένη με την τύχη του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποστηρικτές του, που αναδείχθηκαν στο ιταλικό κοινοβούλιο με μηδενική εμπειρία, ήταν γνωστοί ως Γκριλίνοι ή μικροί Γκρίλος. Πολλοί σχολιαστές θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα ακόμη αστείο του, αλλά η Μπάρμπαρα Λέτσι, γερουσιαστής του κόμματος, αποκάλυψε ότι ο Γκρίλο τους είχε επανειλημμένα προετοιμάσει για την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή. «Η Ρώμη είναι ένα καλό τεστ αν εκλεγεί δήμαρχος η Ράγκι, γιατί δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα να διαψεύσει τη θεωρία πως είναι πολύ άπειρο να κυβερνήσει», εκτιμά ο Ραφαέλ ντε Μούτσι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο LUISS της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η εξέλιξη του κόμματος υπήρξε αντιφατική αφού μετά τις πρώτες επιτυχίες, 37 από τους αρχικά 163 βουλευτές του έφυγαν και προσχώρησαν σε άλλα κόμματα. Επιπλέον κατηγορείται για έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, και σε μια σειρά πόλεων που ελέγχει, πολλοί άπειροι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η αναιμική ανάπτυξη και η εξίσου ισχνή αύξηση της απασχόλησης, μαζί με μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς εις βάρος των κομμάτων του κατεστημένου, βοήθησαν το κίνημα να διατηρήσει την επιρροή του. Το σύνθημα περί ειλικρίνειας εξακολουθεί να συγκινεί το εκλογικό σώμα και παραμένει το βασικό του κεφάλαιο. Αναλυτές όμως θεωρούν ότι ξεπέρασε την εικόνα του ως κόμματος διαμαρτυρίας και οι προτάσεις του λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, επιτυχώς ολοκληρώθηκε χθες η επέμβαση ανοικτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, για αλλαγή της αορτικής βαλβίδας. Η επέμβαση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, όπως είχαν προβλέψει οι γιατροί.

Έντυπη

Advertisements