Μήνυμα συμπαράστασης προς τους Ελληνες  από τον καυστικό κωμικό και «νικητη» των ιταλικών εκλογών

Είναι ο πραγματικός νικητής  των ιταλικών εκλογών. Είναι ο  άνθρωπος εκείνος που λίγοι αρχικά τον πίστεψαν και όμως κατάφερε το ακατόρθωτο. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό  διάστημα, χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο για να «περάσει» το μήνυμά του στον ιταλικό λαό, ο Μπέπε Γκρίλο έφερε την επανάσταση στην ιταλική πολιτική σκηνή.


Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πολλά  πράγματα ταυτόχρονα: η επιθυμία για  αλλαγή σελίδας, η θέληση για άμεση  συμμετοχή στην δημόσια ζωή, η  υπέρβαση της εκπροσώπησης από τα κόμματα με τον ερχομό της άμεσης δημοκρατίας, η αναζήτηση μιας ζωής βασισμένη σε αξίες διαφορετικές από το χρήμα και της διαρκούς ανάπτυξης. Εγώ είμαι ο ιδρυτής του Κινήματος και ο εγγυητής ότι οι αξίες του εφαρμόζονται.

Οι νέες γενιές αποφάσισαν να σηκώσουν την χώρα στους ώμους τους και μέσω του διαδικτύου αυτό έγινε δυνατό.

Η πολιτική είναι συμμετοχή, οι εκλογές  είναι μια προσφορά του πολίτη στην χώρα του. Τα χρήματα λοιπόν δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την προσφορά. Πριν το διαδίκτυο όποιος είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεόραση και τον Τύπο με τα χρήματά του, κέρδιζε. Με το διαδίκτυο τα χρήματα δεν είναι πλέον απαραίτητα, είναι όμως απαραίτητες οι ιδέες. Το διαδίκτυο είναι υπερ-δημοκρατικό και αντικαπιταλιστικό.

Με απλούς πολίτες, τίμιους, προετοιμασμένους και ικανούς. Ο πολιτικός δεν είναι επάγγελμα, είναι μια υπηρεσία με συγκεκριμένο χρόνο. Οι βουλευτές στρατοπεδεύουν στη Βουλή εδώ και είκοσι, τριάντα χρόνια. Ηρθε η ώρα να εξαφανιστούν.