«Ελληνικό Κίνημα Πέντε Αστέρων» αλά... Μπέπε Γκρίλο

Με τις επικοινωνιακές δυνατότητες που μόνο το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει και κεφαλαιοποιώντας την οργή των Ιταλών για τις πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένα κίνημα με τέτοια απήχηση στη νεολαία που όλοι μιλούν σήμερα για το «φαινόμενο Γκρίλο».

Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (Movimento 5 Stelle) είναι λαϊκίστικο, οικολογικό, κατά του ευρώ και σχετικά ευρωσκεπτικιστικό. Τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενώ καταδικάζει τη διαφθορά.

«Ο Γκρίλο δεν είναι ένας κωμικός. Είναι ο πιο σοβαρός πολιτικός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη»Η θέση και «φωνή» του Κινήματος ωστόσο κατά της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα δεν θα έμενε «κενή»: Ο ιταλικής καταγωγής αρχιτέκτονας και δημοσιογράφος Άντζελο Σαρατσίνι μαζί με μία παρέα ομοεθνών του και Ελλήνων που πρόσκεινται ιδεολογικά στην Αριστερά αποφάσισαν να δημιουργήσουν εκ νέου πριν από μερικούς μήνες το «Ελληνικό Κίνημα Πέντε Αστέρων» (greekmovement5stars.wordpress.com) με βασικούς στόχους, όπως αναφέρει «τη θέσπιση ενός αυστηρού νόμου κατά της διαφθοράς, την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μια σειρά μέτρων που αφορούν στους πολιτικούς».

«Δυστυχώς υπάρχει άγνοια στην Ελλάδα. Είναι άσχημο όταν μιλούν για το Κίνημα Πέντε Αστέρων, επειδή δεν το ξέρουν, να μιλούν για έναν Γκρίλο, έναν κωμικό. Δεν έχουν καταλάβει την κοινωνική επανάσταση που έχει κάνει (το Κίνημα) στην Ιταλία και στην Ευρώπη σιγά σιγά. (..) Ο Γκρίλο δεν είναι ένας κωμικός. Είναι ο πιο σοβαρός πολιτικός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» δηλώνει στη συνέντευξή του στο zougla.gr o κ. Σαρατσίνι.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άντζελο Σαρατσίνι:

Advertisements