Πραξικόπημα στην Τουρκία;
Πρώτες σκέψεις
1. Θα πρέπει να κατασταλάξει η υπόθεση για να φανεί το μέγεθος της συμμετοχής στρατιωτικών τμημάτων στο πραξικόπημα και να γίνουν βαθύτερες εκτιμήσεις.
2. Ο Ερντογάν βγαίνει ενισχυμένος στο εσωτερικό και ίσως τώρα καταφέρει να προχωρήσει πιό εύκολα τη συνταγματική αναθεώρηση και τη συσπείρωση μεγάλου μέρους του λαού και εκτός κομματικής πελατείας. Αλλά το μεγάλο του πρόβλημα πιστεύω ότι είναι οι Κούρδοι και αυτοί εξακολουθούν να τον περιμένουν στη γωνία. Ο χειρισμός του Κουρδικού είναι το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας με την Ιστορία.
3. Η σύνδεση των πραξικοπηματιών με τον Γκιουλέν, από τον ίδιο τον Ερντογάν, φωτίζει εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής πολιτικής σκηνής και ίσως το ποιόν θεωρεί τον πραγματικό του εχθρό ο Ερντογάν.
4. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διχασμένες και αυτό συνεπάγεται ελαττωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
5. Η παρουσία του λαού στους δρόμους ήταν καθοριστική.
6. Δεν υπήρχε συνεννόηση με εξωτερικούς παράγοντες.
7. Η ΜΙΤ και η Αστυνομία έχουν πλήρως διαχωριστεί από το κεμαλικό κατεστημένο.
8. Οι εικόνες που είδαμε ξεφτιλίζουν το Στρατό. Ποιός στρατιωτικός, που αναλαμβάνει αποστολή, έστω και πραξικόπημα, αποδέχεται τέτοιο εξεφτελισμό, όπως το ξεβράκωμα, τη σύλληψη από άοπλους πολίτες, την εγκατάλειψη ελαφρού οπλισμού και βαρέως υλικού στους δρόμους κ.λ.π. Μας δουλεύουν;
9. Η «Βαριοπούλα» κ.λ.π δεν είναι και τόσοσ μακρυά.
10. Η όλη επιχείρηση δείχνει υπερβολικό ερασιτεχνισμό και οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν είναι ερασιτέχνες. Ο ερασιτεχνισμός φαίνεται από το ότι:
α. Δεν συνέλαβαν άμεσα Ερντογάν και μέλη Κυβερνήσεως.
β. Άφησαν λειτουργούντα μεγάλο μέρος των μέσων επικοινωνιών. Έπιασαν το κρατικό κανάλι και όχι όλα τα άλλα.
γ. Η ώρα έναρξης παντελώς ακατάλληλη. 22.00, όταν στην Πόλη ακόμη ο κόσμος γυρνάει στο σπίτι του από τις δουλειές του κ.λ.π.
δ. Δεν υπήρχε συμμετοχή της Αστυνομίας ή έστω διάβρωση μέρους αυτής, αντίθετα βρέθηκε απέναντι από τους πραξικοπηματίες.

Συγγνώμην αλλά εμένα όλα αυτά μου φαίνονται οπερετικά και εσκεμμένα, δεν θυμίζουν Τουρκικό Στρατό και μου δημιουργούν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Θα το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.