Κίνημα Πέντε Αστέρων

#Italia5Stelle, grazie Palermo!

 

 

«Γύρισα», ανακοίνωσε ο Μπέπε Γκρίλο στους πιστούς του Κινήματος Πέντε Αστέρων, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους κατέλαβαν μια κεντρική πλατεία στη σικελική πρωτεύουσα του Παλέρμο αργά το Σάββατο kai την Κυριακή.για την ετήσια σύνοδό του κινήματος.

«Θα είμαι το πολιτικό αφεντικό και θα παίρνω αποφάσεις, επειδή κάποιος πρέπει να το κάνει», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Νωρίτερα, πριν να ανέβει στην σκηνή, ο Γκρίλο είπε ότι θα αναλάβει την ευθύνη, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Φορώντας μπλε τζιν και ένα βαμβακερό πουκάμισο με τα μανίκια σηκωμένα, ο Γκρίλο φάνηκε να απολαμβάνει την επιστροφή του στο ρόλο του ως κατεξοχήν δημαγωγός, φωνάζοντας ότι το κίνημα είχε μπει στη «δεύτερη φάση» του.

Το Κίνημα 5-αστέρων ανεδύθη στην ιταλική πολιτική σκηνή το 2013, όταν κέρδισε πάνω από το 25 τοις εκατό της εθνικής ψηφοφορίας.

Ο Πρωθυπουργός Ρέντσι αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εισηγείται, μέχρι το τέλος του έτους. Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του Γκρίλο φαίνεται να έχει ως στόχο την αναζωογόνηση του κινήματος ώστε να νικήσει το δημοψήφισμα και να είναι έτοιμο για μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο το 2017.

Το Κίνημα 5-Αστέρων αντιτίθεται στο δημοψήφισμα, το οποίο έχει ως στόχο την απλοποίηση της νομοθεσίας και την δημιουργία συνθηκών για σταθερές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι θα συγκεντρώσει πολύ μεγάλη εξουσία στα χέρια της κυβέρνησης.

Αλλά η ανακοίνωση Γκρίλο αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του κινήματος: όχι ηγέτες.

Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα 68 ετών ασπρομάλης Γκρίλο έχει προσδιορίσει τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του κινήματος, όζι ηγέτη του, και έχει πάντα αρνηθεί να σταθεί ο ίδιος για την πρωθυπουργία.